Univ.-Prof. Dipl.Ern.Wiss. Dr. Barbara Lieder, Privatdoz.
T: +43-1-4277-70611
Sommersemester 2024
270013 SE Erstellen der Bachelorarbeit B - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
270103 PR Wahlfachpraktikum B (Bachelormodul) - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
Wintersemester 2023
270013 SE Erstellen der Bachelorarbeit B - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
270103 PR Wahlfachpraktikum B (Bachelormodul) - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
1 - 20 von 60


Bamminger, K., Pichler, V., Vraka, C., Limberger, T., Moneva, B., Pallitsch, K., Lieder, B., Zacher, A. S., Ponti, S., Benčurová, K., Yang, J., Högler, S., Kodajova, P., Kenner, L., Hacker, M., & Wadsak, W. (2024). Development and In Vivo Evaluation of Small-Molecule Ligands for Positron Emission Tomography of Immune Checkpoint Modulation Targeting Programmed Cell Death 1 Ligand 1. Journal of Medicinal Chemistry, 67(5), 4036-4062. https://doi.org/10.1021/acs.jmedchem.3c02342


Román-Carrasco, P., Klug, C., Hemmer, W., Focke-Tejkl, M., Raith, M., Grosinger, I., Stoll, P., Quirce, S., Sanchez-Jareño, M., Martínez-Blanco, M., Molina, E., Somoza, V., Lieder, B., Marin, Z., Nöbauer, K., Hummel, K., Razzazi-Fazeli, E., & Swoboda, I. (2023). Bos d 13, A Novel Heat-Stable Beef Allergen. Molecular Nutrition and Food Research, 67(16), Artikel 2200601. https://doi.org/10.1002/mnfr.202200601












Karl, C. M., Wendelin, M., Lutsch, D., Schleining, G., Duerrschmid, K., Ley, J. P., Krammer, G. E., & Lieder, B. (2020). Structure-dependent effects of sweet and sweet taste affecting compounds on their sensorial properties. Food Chemistry: X, 7, Artikel 100100. https://doi.org/10.1016/j.fochx.2020.100100



Karl, C. M., Wendelin, M., Lutsch, D., Schleining, G., Duerrschmid, K., Ley, J. P., Krammer, G. E., & Lieder, B. (2020). Identification of structure-based driving forces of sweetness and associated off-notes. Chemical Senses, 45(2), 143-143.

1 - 20 von 60

Revitalizing flaxseed oil: Novel strategies for improved stability, nutrion and taste

Tobias Pointner (Autor*in), Matthias Strauß (Autor*in), Katharina Rauh (Autor*in), Luisa Backes (Autor*in), Raphael Steinschaden (Autor*in), Aidan Cheung (Autor*in), Sarah Frühwirth (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in) & Marc Pignitter (Vortragende*r)

28 Apr. 2024

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Metabolic impact of sweet taste modulation

Barbara Lieder (Invited speaker)

3 Apr. 2024

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Exploring the sweet spot: Sensorial and metabolic properties of sweet tasting compounds

Barbara Lieder (Vortragende*r)

3 Okt. 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Die Süße des Lebens – wie wichtig ist sie uns?

Barbara Lieder (Vortragende*r)

1 Juni 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Bitter sensing TAS2R50 mediates trans-Resveratrol-induced anti-inflammatory effect on interleukin 6 release in HGF-1 cells

Veronika Somoza (Vortragende*r), Johanna Tiroch (Autor*in), Sonja Katharina Sterneder (Autor*in), Antonella Di Pizio (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in), Kathrin Hölz (Autor*in), Ann-Katrin Holik (Autor*in), Marc Pignitter (Autor*in), Maik Behrens (Autor*in), Mark Manuel Somoza (Autor*in) & Jakob Ley (Autor*in)

21 Aug. 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


In vitro models for the identification of flavor compounds helping to control food intake

Barbara Lieder (Vortragende*r) & Veronika Somoza (Autor*in)

21 Aug. 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


A novel linseed oil with increased oxidative stability and decreased bitter taste

Matthias Strauß (Vortragende*r), Luisa Backes (Autor*in), Corinna Miriam Deck (Autor*in), Aidan Cheung (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

13 Juni 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Sweet Taste an beyond – strukturelle und metabolische Eigenschaften von süßen Geschmacksstoffen

Barbara Lieder (Keynote speaker)

28 Apr. 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science




Targeting sweet taste: Taste, structure and biofunctionality of sweet compounds

Barbara Lieder (Invited speaker)

1 Juni 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Finding the sweet spot: Structure, taste and biofunctionality of sweet tastings compounds

Barbara Lieder (Invited speaker)

10 Mai 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Why is sweet not just sweet? The mouthfeel specified as the changes in salivary flow and viscoelasticity after orosensory stimulation with sucrose and non-caloric sweeteners

Corinna Miriam Deck (Vortragende*r), Ana Vidakovic (Autor*in), Petra Pjevac (Autor*in), Bela Hausmann (Autor*in), Gerhard Schleining (Autor*in), Jakob P. Ley (Autor*in), David Berry (Autor*in), Joachim Hans (Autor*in), Martin Wendelin (Autor*in), Jürgen König (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)

10 Mai 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Biomolecular chemoreception in the regulation of metabolic functions

Barbara Lieder (Invited speaker)

4 Nov. 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Das süße Leben Geschmacksrezeptoren, Stoffwechsel, Übergewicht & Co

Barbara Lieder (Invited speaker)

29 Okt. 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


New approaches to target sweet taste

Barbara Lieder (Invited speaker)

11 Sept. 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


How to hit the sweet spot - Structure-dependent effects of taste-active compounds

Barbara Lieder (Invited speaker)

30 Juni 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Sweet taste and beyond: Research at the Christian Doppler Laboratory for Taste Research

Barbara Lieder (Vortragende*r)

30 Sept. 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Sensorial evaluation and computational analysis of various sweet tastants

Barbara Lieder (Invited speaker)

24 Mai 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Oxidized triacylglycerols from grape seed oil modulate phospholipid pool in gastric cells

Sarah Franziska Frühwirth (Autor*in), S. Zehetner (Autor*in), M. Salim (Autor*in), Sonja Katharina Sterneder (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in), L. Nicolotti (Autor*in), Martin Zehl (Autor*in), Markus Herderich (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Marc Pignitter (Vortragende*r)

26 Apr. 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Implications of flavor-active compounds for lipid metabolism

Barbara Lieder (Vortragende*r), Julia Katharina Hoi (Autor*in) & Veronika Somoza (Autor*in)

19 Sept. 2017

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Impact of NƐ-Carboxymethyllysine on serotonin release from differentiated Caco-2cells

Ann-Katrin Holik (Vortragende*r), Barbara Lieder (Autor*in), Nicole Kretschy (Autor*in), Mark Manuel Somoza (Autor*in), Jakob P. Ley (Autor*in), Joachim Hans (Autor*in) & Veronika Somoza (Autor*in)

25 Aug. 2017

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Identification of amino acid structural determinants for activating mechanisms of gastric acid secretion

Verena Stöger (Vortragende*r), Barbara Lieder (Autor*in), Kathrin Liszt (Autor*in), Muhammet Zopun (Autor*in), Martin Wendelin (Autor*in), Joachim Hans (Autor*in), Jakob Peter Ley (Autor*in), Gerhard E. Krammer (Autor*in) & Veronika Somoza (Autor*in)

24 Aug. 2017

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Structural determinants of fatty acid uptake inhibition in Caco-2 cells

Barbara Lieder (Vortragende*r)

24 Aug. 2017

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Scharf macht schlank ?!

Barbara Lieder (Invited speaker)

22 Mai 2017

Aktivität: VorträgeVortragScience to Public



Institut für Physiologische Chemie

Josef-Holaubek-Platz 2 (UZA II)
1090 Wien
Zimmer: 2B577

T: +43-1-4277-70611

barbara.lieder@univie.ac.at