Univ.-Prof. Dipl.Ern.Wiss. Dr. Barbara Lieder, Privatdoz.
T: +43-1-4277-70611
Sommersemester 2024
270013 SE Erstellen der Bachelorarbeit B - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
270103 PR Wahlfachpraktikum B (Bachelormodul) - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
Wintersemester 2023
270013 SE Erstellen der Bachelorarbeit B - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
270103 PR Wahlfachpraktikum B (Bachelormodul) - Analytische Chemie + Lebensmittelchemie
41 - 57 von 57










Rohm, B., Zaunschirm, M., Widder, S., Ley, J. P., Krammer, G. E., & Somoza, V. (2013). Neurotransmitter-releasing potency of structural capsaicin-analogs in SH-SY5Y cells. in Proceedings of the Wartburg Symposium 2013 http://congress-services.com/





Walker, J., Rohm, B., Lang, R., Hofmann, T., & Somoza, V. (2012). Stimulation der Dopaminausschüttung in PC-12 Zellen durch Kaffee und Kaffeeinhaltsstoffe: Coffee and coffee constituents stimulate dopamine release in PC-12 cells. in Tagungsband des 40. Deutschen Lebensmittelchemikertages Wiley - V C H. Lebensmittelchemie: Zeitschrift des Lebensmittelchemischen Gesellschaft http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/lemi.201290110/pdf

Rohm, B., Walker, J., Lang, R., Hofmann, T., & Somoza, V. (2011). Coffee and coffee constituents stimulate dopamine release in PC-12 cells. in Tagungsband des 48. Wissenschaftlichen Kongresses der DGE Unknown publisher.

41 - 57 von 57

Exploring the sweet spot: Sensorial and metabolic properties of sweet tasting compounds

Barbara Lieder (Vortragende*r)

3 Okt. 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Die Süße des Lebens – wie wichtig ist sie uns?

Barbara Lieder (Vortragende*r)

1 Juni 2023

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Bitter sensing TAS2R50 mediates trans-Resveratrol-induced anti-inflammatory effect on interleukin 6 release in HGF-1 cells

Veronika Somoza (Vortragende*r), Johanna Tiroch (Autor*in), Sonja Katharina Sterneder (Autor*in), Antonella Di Pizio (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in), Kathrin Hölz (Autor*in), Ann-Katrin Holik (Autor*in), Marc Pignitter (Autor*in), Maik Behrens (Autor*in), Mark Manuel Somoza (Autor*in) & Jakob Ley (Autor*in)

21 Aug. 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


In vitro models for the identification of flavor compounds helping to control food intake

Barbara Lieder (Vortragende*r) & Veronika Somoza (Autor*in)

21 Aug. 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


A novel linseed oil with increased oxidative stability and decreased bitter taste

Matthias Strauß (Vortragende*r), Luisa Backes (Autor*in), Corinna Miriam Deck (Autor*in), Aidan Cheung (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)

13 Juni 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Sweet Taste an beyond – strukturelle und metabolische Eigenschaften von süßen Geschmacksstoffen

Barbara Lieder (Keynote speaker)

28 Apr. 2022

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science




Targeting sweet taste: Taste, structure and biofunctionality of sweet compounds

Barbara Lieder (Invited speaker)

1 Juni 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Finding the sweet spot: Structure, taste and biofunctionality of sweet tastings compounds

Barbara Lieder (Invited speaker)

10 Mai 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Why is sweet not just sweet? The mouthfeel specified as the changes in salivary flow and viscoelasticity after orosensory stimulation with sucrose and non-caloric sweeteners

Corinna Miriam Deck (Vortragende*r), Ana Vidakovic (Autor*in), Petra Pjevac (Autor*in), Bela Hausmann (Autor*in), Gerhard Schleining (Autor*in), Jakob P. Ley (Autor*in), David Berry (Autor*in), Joachim Hans (Autor*in), Martin Wendelin (Autor*in), Jürgen König (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)

10 Mai 2021

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Biomolecular chemoreception in the regulation of metabolic functions

Barbara Lieder (Invited speaker)

4 Nov. 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Das süße Leben Geschmacksrezeptoren, Stoffwechsel, Übergewicht & Co

Barbara Lieder (Invited speaker)

29 Okt. 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


New approaches to target sweet taste

Barbara Lieder (Invited speaker)

11 Sep. 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


How to hit the sweet spot - Structure-dependent effects of taste-active compounds

Barbara Lieder (Invited speaker)

30 Juni 2020

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Sweet taste and beyond: Research at the Christian Doppler Laboratory for Taste Research

Barbara Lieder (Vortragende*r)

30 Sep. 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Sensorial evaluation and computational analysis of various sweet tastants

Barbara Lieder (Invited speaker)

24 Mai 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Oxidized triacylglycerols from grape seed oil modulate phospholipid pool in gastric cells

Sarah Franziska Frühwirth (Autor*in), S. Zehetner (Autor*in), M. Salim (Autor*in), Sonja Katharina Sterneder (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in), L. Nicolotti (Autor*in), Martin Zehl (Autor*in), Markus Herderich (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Marc Pignitter (Vortragende*r)

26 Apr. 2019

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Implications of flavor-active compounds for lipid metabolism

Barbara Lieder (Vortragende*r), Julia Katharina Hoi (Autor*in) & Veronika Somoza (Autor*in)

19 Sep. 2017

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Impact of NƐ-Carboxymethyllysine on serotonin release from differentiated Caco-2cells

Ann-Katrin Holik (Vortragende*r), Barbara Lieder (Autor*in), Nicole Kretschy (Autor*in), Mark Manuel Somoza (Autor*in), Jakob P. Ley (Autor*in), Joachim Hans (Autor*in) & Veronika Somoza (Autor*in)

25 Aug. 2017

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Identification of amino acid structural determinants for activating mechanisms of gastric acid secretion

Verena Stöger (Vortragende*r), Barbara Lieder (Autor*in), Kathrin Liszt (Autor*in), Muhammet Zopun (Autor*in), Martin Wendelin (Autor*in), Joachim Hans (Autor*in), Jakob Peter Ley (Autor*in), Gerhard E. Krammer (Autor*in) & Veronika Somoza (Autor*in)

24 Aug. 2017

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Structural determinants of fatty acid uptake inhibition in Caco-2 cells

Barbara Lieder (Vortragende*r)

24 Aug. 2017

Aktivität: VorträgeVortragScience to Science


Scharf macht schlank ?!

Barbara Lieder (Invited speaker)

22 Mai 2017

Aktivität: VorträgeVortragScience to Public



Institut für Physiologische Chemie

stv. Leiterin

Josef-Holaubek-Platz 2 (UZA II)
1090 Wien
Zimmer: 2B577

T: +43-1-4277-70611

barbara.lieder@univie.ac.at